Intressanta frågor...

Varför har män brösvårtor? Ja, så heter en ny bok av Billy Goldberg och Mark Leyner. I denna bok får du svaret på alla kluriga frågor du har om människokroppen. Är kanske mäns bröstvårtor till för att det ska kunna växa en krans med hår runt dem? Eller kanske för att det skulle se så tomt ut utan dem? Eller är de kanske till för njutningens skull, män vill väl också bli pillade på tuttarna? Nä, så är det inte. Mannen har sina bröstvårtor eftersom att som embryon är könen likartade, och båda följer ett kvinnligt utvecklingsmönster under de sex första veckorna, innan den manliga kromosomen läggs till.
   Plötsligt blev detta en intressant fråga! Enligt Bibeln skapade Gud först mannen och sedan kom kvinnan till efter denna gudomliga insikt: "Det är icke gott att mannen är allena. Jag vill göra åt honom en hjälp, en sådan som honom höves" (1. Mos:2:18). Väljer vi att tro på Goldberg och Leyner är det egentligen kvinnan som blir skapt först, innan embryot utvecklas till en man.
   Hos räkor är det tvärtom. En räka föds som hanne och utvecklas sedan till en hona efter ca två år. Sedan simmar den nyblivna honan runt och bli befruktad av den lille hannen som när han blivit mogen nog också får bli hona och få egna räkbebisar. Fränt!

Däremot tas inte frågan om varför djur inte har någon navel upp i boken. En mycket intressant fråga som Martin ställde sig och som jag aldrig tänkt på förut. Vi grävde och letade mellan tuttarna på Seidi, men nej, hon hade ingenting som skulle kunna likna en navel. Men djuren har faktiskt en navel!
   Naveln (umbilicus på latin) hos däggdjur är det ställe på kroppen där navelsträngen utgår under fosterutvecklingen. Äkta däggdjur och pungdjur föder levande ungar och hos dem måste navelsträngen gå av så att den nyfödda ungen skiljs från moderkakan som sitter i andra änden av navelsträngen. Det ärr som uppkommer på buken kallas för navel. Så Seidi har visst en navel, fast den är väl dold...



Kommentarer:
Postat av: Linda

vi hade en katt för typ 100 år sen som hade ett navelbråck som sprack.. alltså hängde hans tarmar ut ur magen :S min favvo katt! Usch det var hemskt att se.. Sen kom polisen o hjälpte honom till himlen.. konstig historia, men den är sann =)

2006-02-09 @ 13:48:45

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback