Gorillor och människor

Liksom kvinnan härstammar männen från aporna, som från att till en början skutta runt i träden lära sig gå på två ben och behärska verktyg och slutligen utvecklas till homo sapiens sapien; människan. Naturligtvis har vi många likheter med aporna än idag, både kvinnor och män. Gorillahonorna när kärleksfullt sina små vid bröstet och bär dem med sig överallt, medan pappa gorilla nyfiket petar på ungen och undrar vad det är för nåt så litet och skört. Sen vänder han på sin stora bak och går majestätiskt iväg, bultar på några mindre hannar och vrålar på ett sätt som han själv tycker är ståtligt och respektingivande, innan han bestiger nästa hona.
Vissa hanar av släktet homo sapiens sapien visar dock att de passerat apstadiet och tar ut pappaledigt och lagar välling i micron till sin avkomma. Han tar ansvar och skulle inte komma på tanken att para sig med en annan hona, kanske för att han vet att honan skulle bulta ner honom som hans kusin gorillan gör med de svagare hannarna.

Med det är det inte sagt att kvinnan skulle vara bättre på något sätt. Till skillnad från gorillahonorna låter sig inte en kvinna bestigas av vilken hanne som helst. Ett vrål och bult i bröstet räknas för kvinnan snarare som något negativt och hon kommer antagligen att avvisa mannen i fråga. Kan han däremot tala rent och helst också stava, kan parning komma på fråga. Helst ska han inte ens se ut som en gorilla, utan ha den där nymodiga sapiens sapien looken. Jo, hår på bröstet kan vara okej, och även lite i ansiktet men helst ska det vara ansat. Fast jobb och hygglig lön är en fördel. Helst en pålitlig bil också, kombi gärna, där man får plats med både hund och barnvagn.

Kontentan är att män och kvinnor gärna vill fortplanta sig. Skillnaden mellan gorillor och män, är att mannen, om han är singel, helst inte vill ha någon avkomma. Lever mannen i ett föhållande kan han vara intresserad av att få en liten unge och vissa är också intresserade av att hjälpa till att ta hand om ungen. En del gör det genom att betala underhåll varje månad, andra genom att ta hand om ungen lika mycket som mamman, en del genom att vara en exemplarisk far och både ta hand om ungen ekonomiskt och genom att finnas där.
Likheten mellan gorillor och kvinnor är att det ofta (inte alltid, men ofta) är kvinnan som när sitt lilla barn, oavsett om hon är ensamstående eller i ett förhållande, medan mannen lätt kan strunta i att han har en del i ansvaret och fortsätter leva som oansvarig gorilla.



Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback