Soundtracks

Att lyssna på ett soundtrack kan såhär i efterhand göra filmen ännu bättre än man tyckte att den var när man såg den första gången.

Celine Dion hör definitivt inte till mina favoritartister, snarare tvärtom. Men när hon sjöng My heart will go on till Titanic gick det rysningar längs ryggraden och någon slags värkande klump satte sig i halsen och sände signaler till tårkanalerna. Jag såg filmen två gånger på bio. Första gången tillsammans med en kompis och andra gången hade jag dejt! Jag var 16 år och skulle få kolla på Titanic i biomörkret tillsammans med en kille i min klass som jag var förtjust i. Han var tio år äldre och att just han ville gå med mig gjorde mig överlycklig! Tyvärr kom han aldrig och jag blev förkrossad naturligtvis. Jag gick ändå och satte mig i biosalongen och såg filmen själv. Jag kan säga att jag grät ännu mer den där andra gången. Jävla grabb!

Likaså soundtracket till Shrek är fantastiskt! Låten, som heter You belong to me, är skriven och sjungs av Jason Wade från mitt favvoband Lifehouse. Jag hörde den första gången på O´learys i Härnösand då min klasskompis Tobbe, som också är Lifehousefan, frågade om jag hört den. Jag hade ju sett filmen 100 gånger, eftersom Joel har den på video, men aldrig lagt märke till låten. Så Tobbe ringer upp sin polare och ber honom spela låten medan jag lyssnar i luren. Ett vagt gitarrplink och en fantastisk röst där i luren blandade sig med sorlet från O´learys gäster och jag var såld!

Idag fick jag höra soundtracket till Brokeback Mountain... och blev alldeles till mig! Tänk hur mycket känslor lite musik kan framkalla. Jag såg filmen för ett par veckor sedan och tyckte den var okej. Jag kom aldrig in riktigt i den dock, eftersom vi såg den otextat och jag hade stora problem att förstå Heath Ledgers sydstatsdialekt. Men såhär i efterhand... nog var filmen bra! Riktigt bra! Och den har gett upphov till ett nytt uttryck - att vara brokeback. Det är synonymt med att vara gay... fikus... queer, tja, kalla det vad du vill.

TV themes kan också vara riktigt schyssta. Vem minns inte Julee Cruise - Fallin från Twin Peaks? På den tiden då tv serien var ny, var jag för ung för att förstå mig på den. Däremot såg vi MacGyver och dansade vilt till themet! Joels favoritlåt just nu är themet till Teenage mutant ninja turtles. Gaaah! Riktigt migränmusik, jag börjar ångra att jag laddade ner låten åt honom. Men han är glad och struttar runt i sin Supermanbadrock och Zorromask och försöker mima med i texten.

Nu ska jag lyssna på brokebacksoundtracket lite till och låta känslorna spira!

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback