Skriv en bok, vetja!

Självbiografier är verkligen i ropet nu. Varenda en b-kändis vill "skiva en bok", en självbiografi om sitt hårda liv. 
Den bok jag först kommer att tänka på är Carolina Gynnings Ego girl. Och med risk för att uttala mig om sånt jag inte vet nåt om (jag läser inte sånt där crap, jag inriktar mig på böcker av riktiga författare) så antar jag att den handlar om henne själv (doh!) och början på hennes "karriär" som ... eh.... blond bimbo i Big Brother.  Tilläggas ska ju att hon inte skrivit den själv, hon hade en frilansjournalist till hjälp. 

Sen var det Magdalena Graaf som behövde en liten skjuts i sin "karriär" som... eh... fotbollsfru (eller f.d fotbollsfru, eller f.d f.d fotbollsfru) .... eller artist kanske (hon släppte väl en skitdålig singel tillsammans med syrran för fem-sju år sen?) Hennes bok har en lite mer allvarlig touch än Gynnings (doh!) och handlar typ om hur hon flyr från sin våldsamme ex man. Jo, den kanske är bra, jag har inte läst den. Och så är det ju bra att hon numer har fått en riktig titel, då hon tituleras som författare när hon ropas upp på dansgolvet i Let´s dance.

Den senaste i raden av kändisar som blir författare är Jessica Andersson. Hon har OCKSÅ skrivit en självbiografi som handlar om ämnen som melodifestivalen, Fame och hur det var att växa upp med en narkoman till morsa. 

Nu menar jag inte att bagatellisera upplevelsen av en våldsam man eller en missbrukande morsa, det är hemska saker som vanliga människor normalt brottas med dagligen. Men det är kändisarna som skriver om det för det ges möjlighet till det. Det är en skjuts i karriären om inte annat. Det är klart att alla kan vända och vrida ur sig ett traumatiskt öde som att de blev mobbade i skolan (någon sa en gång att man hade en ful tröja) eller att deras hund blev överkörd när de var sju år. Perfekt material för en självbiografi. 

Såhär kan du planera din egen självbiografi:

Gör en lista över ditt liv, kronologisk från födelse till nutid. Markera sådant som varit jobbigt (alla har jobbiga perioder i sitt liv), t ex föräldrarnas skilsmässa. Ta det ämnet och förstora upp det till max, saker som passar att skriva här är att man alltid påverkats av det, att det förmodligen är därför man själv misslyckas i sina förhållanden, men att man trots sin kassa barndom kämpat sig upp till toppen och planerar att stanna kvar där.

Kan du inte skriva själv, ta hjälp av en journalist som vrider på orden så och printar ner så att det låter bra.

På böckernas omslag ska det sedan finnas ett proffsfotograferat porträtt av en själv. Man ska helst blicka lite sorgset på en svävande punkt någonstans snett ovanför kameran medan man håller händerna antingen skyddande kring sina axlar eller så ska man försiktigt fösa undan håret. Ett alternativ kan vara att man sitter uppkrupen i en fluffig fåtölj med en rykande varm kopp te, vilken man har omslutit sina händer kring. Sedan ska bokens titel gärna vara i en handstilsliknande font, som om det kommit direkt ur författarens dagbok.

Fast du måste ju bli känd för nåt först...

Kommentarer:
Postat av: Tessa

Haha, asså min bok skulle bli en storsäljare med titel som typ "Tessas alla fylletabbar". Och skulle innehålla detaljrikt om alla fanstyg o tokigheter man hittat på under åren. Jisses, då skulle jag i o f s måsta ha hemligt författarnamn, vågar man utlämna sig så, släkten skulle ta avstånd. Haha.

Postat av: Mor

Jo, du skulle bra kunna skriva en bok... men det där med memoarer verkar ju lite jobbigt. Och du hade ju en lycklig barndm... väl???

Men om du ska skriva memoarer, låt det bli efter min död!

2009-01-24 @ 20:05:30
URL: http://www.britt-hoftled.blogspot.com
Postat av: Jenny

Ja, Tessa, du har en uppsjö av roliga historier att berätta. Men poängen är ju att du måste ha genomlidit ett TRAUMA, det måste du hitta på först. Typ: "I nio år åt jag bara yoghurt, det är förmodligen därför jag har dåligt ölsinne".



Mor: Nä, några memoarer blir det inte för så mycket trauma har det ju inte varit. Och jo, en lycklig barndom har jag haft, även om jag varit med om otäcka saker som "gnisslor i helementet" och knöliga strumpbyxor.

2009-01-25 @ 10:16:30

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback