Hoh.

En arbetsvecka går fort! Man är rätt sliten och så passar de på att ha kollegiefest ikväll.
Hoh, hoh. Jag tror inte jag blir så långvarig. Med lite tur är man hemma till "Let´s dance" :)

Fynda, fynda!

Städdag på jobbet idag. Alla elever fick gå hem kl 12, medan personalen började riva och slita i gamla katedrar, stolar, kartor och läseböcker från -50 talet. Två hela stora containrar fyllde vi med gammalt bråte och då fanns det en hel del kvar inne i skolan som skulle brännas. Lite fynd gjorde man ju såklart :)
Jag tog ett runt bord som jag ska ha i mitt klassrum och så hittade jag en fin brun duk med orangea blommor som ska ligga på bordet. Tur att sånt där blitt modernt igen!
Sen slet jag åt mig en gammal tavelram, som jag ska kolla om den passar till mitt pussel som ligger under sängen och dammar. Till sist hittade jag världens finaste "väggbonad" - en gammeldags plansch som använts i undervisningssyfte föreställande en savann med lite träd, zebror och elefanter. Under bilden, som är tryckt på tyg, finns lite fakta om djuren på savannen. Bonaden är kanske 2 meter lång och 40 cm hög och kommer att passa utmärkt ovanför soffan i vardagsrummet!
Roligt, roligt!

Cylar.

Bestämde mig för att göra Henrik sällskap till cykels imorse. Vi skildes åt i korsninen Ålandsvägen-Södragatan och jag tramapde sen vidare mot skolan med platta däck. Fan vad jobbigt det är att cykla med för lite luft. Två minuter före 8 staplade jag flåsande in genom ytterdörren helt plaskblöt på ryggen. Träffade några nya elever på morgonen, de treor som jag har geografi med. Snälla och rara barn!
På håltimmen mellan 9 och 10 tog jag cykeljäveln och drog ner till Carolas jobb för att hämta en bit av Berlinmuren som hennes far har huggit ur. Flåsande och slut staplade jag in på firman, fick stenbiten och en tidning där det stod om Berlinmurens fall... eller ja, åtminstone var det bilder från den tiden. Vad det stod har jag ingen aning om, för jag kan inte tyska. Eleverna tyckte det var spännande ialla fall!
När dagen var slut var det dags att sätta sig på cykeln och trampa hemåt igen. I uppförsbacke. På platta däck. Och så regnade det.


Första dagen.

I bara strumplästen och hemsydd väska av markistyg struttade jag runt i Önäs skola idag. Nej, jag är sannerligen ingen riktig lärare ännu. Inte ett par Scoll-skor så långt ögat når, inte ens Birkenstock.

Trots att jag förberett mig till tänderna inför den stora dagen idag, låg jag sömnlös inatt. Slutade med att jag kröp ner på den svala soffan med Fred Forsells Texter att älska till tills jag fick tag i en orolig sömn framåt tvåsnåret. Men lätt rödsprängda blick och mörka ringar under ögonen välkomnade jag min nya klass till skolan imorse. Och trots att jag förberett mig till tänderna inför den stora dagen idag, var jag virrigare och otydligare än nånsin.
Men di är rara, di där barna.

Finska? Nån?

Skickade efter en megabeställning till H&M, kläder till alla medlemmar av vårt lilla hushåll. Nu vill jag skicka tillbaka en del av kläderna p g a dålig passform (tydligen har jag för korta ben för mitt midjemått) men alla följesedlar och sånt man ska fylla i står på finska. Jag fattar ingenting! Är det nån som returnerat H&M kläder förut? Hur gör man?

Ragga pappor.

I onsdags var det pajfest hos P. Larsson tillsammans med det gamla kollegiet. De ville fira att jag fått examen och att de äntligen kommer att bli av med mig. För att se till att jag gör bra ifrån mig på min kommande arbetsplats, fick jag ett presentkort på Spaavdelningen på Mariebad. Riläxa lite inför det tunga arbetet att "sköta om" en egen klass. Efter att vi ätit oss proppmätta på broccolipaj, kasslerpaj, räkpaj och paprika/fetaostpaj samt citruspaj till efterrätt, spelade vi Plump. Vi bråkade länge om regler, huruvida vi skulle ha trumf eller ej och om det överhuvudtaget var plump vi spelade. Vad det nu än hette - spelet, så förlorade jag. Vi fortsatte med Mariaz. Eller hur stavas det nu? Marjas, påstod Jutta. Hillevi höll inte med. Mariuas, så stavas det. Och sådär höll vi på en stund innan vi kunde enas om att skita i stavningen och istället koncentrera oss på spelet. När klockan var 03 och vi spelat Gurka (inget bråk om stavning) en hel massa gånger, ringde vi taxi och Jutta betalade hemresan.

När man avklarat de där vanliga artighetsfraserna tillsammans med taxichaffisen ("mycket körningar ikväll?" och "du kan väl stänga av taxametern vid trafikljusen på Ålandsvägen, höhöhö!") började vi hitta gemensamma saker hos varandra. Chaffisen bodde, liksom jag, på Doppingvägen. Chaffisen hade, liksom jag, en son på 6 år som ska börja skolan i höst. Chaffisens pojke var, liksom min, en leksugen kille som gärna vill ha nya kompisar. Jag la in en stöt (för Joels skull) och vi bestämde att hålla utkik efter varandra i kvarteret. Tänk att man alltid måste ragga upp pappor för att få lekkompisar till sitt barn. Tyvärr kan det misstolkas av papporna, då de lätt får för sig att jag även är sugen på att leka med dem. Marcials pappa är ett exempel på en sådan pappa. Skulle pojkarna leka, skulle även föräldrarna leka och han kämpade i flera år för att vinna mitt hjärta. Nu har han gett upp, tror jag eftersom han inte svarar längre när jag ringer, utan låter Marcial sköta snacket kring skjutsa och hämta.

Man har ju hört talas om hundtricket: att promenera med sin söta jycke och låta kopplet trassla in sig i snygga killens ben så han ramlar omkull och man får böja sig ner, visa klyftan och ge honom en hjälpande hand. Barntricket funkar oftast inte lika bra, då barn inte är lika gulliga som hundar i singelkillars ögon. För egen del har det dock fungerat rätt bra, även om det inte lett till någon romantik utan mer till vänskap (fallet Marcials pappa). Henrik raggade jag upp helt på egen hand. Fast jag hade nog lite hjälp av både Seidi och Joel där. Men den historien tar vi en annan gång.


otodectys cynotis

Asså... idag fick jag se någonting av det mest avskyvärda, äckliga, otäcka, fasansfulla äckelhet som jag nånsin sett. Jag har skådat denna motbjudande, gråa massa förut för några år sedan. Då med orden:
"Kolla på det här så sover du gott inatt!"
Det var den framlidne och excentriske veterinären Karl Johan Molander som uttalade dessa ord då han just grävt ut en hel familj av arten otodectys cynotis, mer känd som öronskabb, ur stackars Nylocks öra. I förstoringsglaset han höll upp framför topsen med den grå massan på såg jag en hög med yttepytte krälande varelser som smaskade på missens öronvax. Jag hulkade och stönade högt av avsky den gången, och likadant gjorde jag idag då Rosalie på smådjurskliniken stolt visade mig de asen som irriterat Nylock så han kliat sig blodig.
"Du måste se det här, det är som ett helt bo!"

image103

Såhär ser en otodectys cynotis ut. Likadana såna där hade min misse i öronen, och inte bara en, utan en hel koloni! Och så har man haft katten i sängen, urk.
Efter att Nylock fått två sprutor (en skabbspruta och en maskspruta) och jag fått ut medicin för både katt och hund (det är fasligt smittsamt, men smittar dock inte till människor som tur var), fått en faktura på 97 (jo, det är sant) euro åkte jag hem med jamande frasse, slet bort sängkläderna och hivade dem i tvättmaskinen.

Vissa djur undrar man varför överhuvudtaget existerar.

Biträde.

Det händer så mycket så jag knappt hinner sätta mig vid datorn nuförtiden!

Den här veckan är jag "butiksbiträde". Det låter gammaldags och charmigt. Ordet biträde associerar jag till förkläde, ungefär som att man stod bakom en disk i Bullerbyn med hyllmeter av konservburkar bakom sig och vägde upp mjöl på lösvikt.
Men nej, jag bär inget förkläde och jag säljer sannerligen inte mjöl. Skor är det jag försöker kränga på folk, men de är svårflirtade (30-50% rea på vinterkängor på Zko!) I måndags blev jag utskälld efter noter två gånger. Det är sådant ett stackars biträde får stå ut med, men jag har svårt att tro att de bullerbyborna nånsin skällde ut byns butiksbiträde. Och då hade han knappast ens nån rea!
Ialla fall - det är inte kul att bli skälld på och allra minst inte av helt främmande människor som tycker att det är mitt fel att de ska åka till London imorgon och inte skomakaren fixat klacken på stöveln hon tänkt strosa runt på Picadilly cirkus med till utlovat datum. Sen skäller de för missvisande reklam och kräver att jag ska ringa chefen som är i Thailand och att de missvisande reklamskyltarna ska plockas ner.
"Seså! Ta ner dem!" pekade kunden mot skyltarna med ett darrande argt finger. Två vrålsminkade ögon med klibbig mascara stirrade upprört på mig. Som det vana biträdet jag är höll jag mitt lugn och förklarade som det var:

"Jag är ett litet biträde, jag har inga som helst befogenheter att ta några egna beslut vare sig gällande nedplockning av skyltar eller att störa chefen på semestern. (ANTINGEN KÖPER DU STÖVLARNA FÖR 30 % ELLER SÅ SKITER DU I DET JÄVLA KÄRRING, SKA DET VARA NÅNTING ATT STÅ I EN KVART OCH TJAFSA OM?!)

Dagen fortsatte med snälla kunder som tålmodigt väntade när jag stod på stege, låg på mage och bläddrade med blicken över de tusentals skolådorna på lagret för att hitta maken till högerskon i butiken.

Kanske jag skulle prova att fläta håret till rågblonda tampar, sticka in ett havrestrå bakom örat och klä mig i förkläde för att övertyga kunderna om att jag är ett litet, sött biträde som man inte ska skälla på. Sen ska jag nog sätta fram en skål karameller, såna fick bullerbybarna av sitt butiksbiträde. Och bullerbybarna var alltid snälla!


Hejdå Rby.

I fredags tog jag "på återseende" av mina kära Rangsbyungar och kolleger. Nu kommer jag ju inte att hänga där något mera... på ett tag ialla fall!
"Kommer du aldrig mer tillbaks?" undrade en flicka i ettan.
"Man ska aldrig säga aldrig" sa jag finurligt.
Jag har lite svårt att släppa taget om "min första skola", där jag varit lite nu och då, till och från sedan 2002. Vem vet, kanske jag hamnar där igen en vacker dag...

Hursomhelst håller jag på att förbereda mig både praktiskt och mentalt inför starten med den nya klassen om en vecka - allt för att försäkra mig om att vi ska få en fortsatt bra termin i Önäs! Jag tror det kommer att gå bra!

I helgen har vi varit duktiga och storstädat på Doppingvägen. Jag har städat upp ordentligt i Joels kammare, rensat bort en hel del leksaker som hamnade både i soporna och i Emmauslådan.

Sammanhängade text, verkligen.

Variation!

Mitt för närvarande variationsrika arbetsliv fortsätter och igår gjorde jag debut som "eftistant", efter ett par timmars vick i Rby. På eftiset i Källbo var det rätt lugnt, jag fick stå i mål när det spelades "innebandy" (vi var ute, så utebandy då kanske) och traskade runt i skogen och väntade på att killarna skulle sticka ögonen ur varandra i pinnkriget de hade. Sen gick vi in, åt frukt och ritade och kvart i fem hade alla barn gått hem. Lätt jobb att vara eftistant.

Idag ska jag iväg på core en sväng (jihuuu, äntligen en plats ledig på Avancia!) och sen ska jag till Önäs för personalmöte och sista praktisk genomgång med Mikaela, som jag snart ska ta över efter.

Tänk hur bra allt har ordnat sig!
Inga orosmoln så långt ögat når!


Hej usb!

Det är tur att nån har ordning.

"Duger det med det här?" sa Henrik och höll upp mitt usb-minne när jag satt och svor vid matbordet att jag förlagt det.

Det låg precis på hyllan ovanför bordet.

USB.

En trevlig överraskning väntade i hallen när jag kom hem från Rby idag.
Mitt examensbevis! Prydligt instucket i en fräsch mapp från Mittuniversitetet, på skrovligt papper och med snirkliga bokstäver.
Genast slog jag igång datorn för att skicka iväg min VG-uppsats till de skolor jag gjort mina observationer och intervjuer i så de kan ta del av resultatet av mitt arbete som belönats så fint.
Hmm... det var bara den gamla versionen som jag hade sparad på datorn. Det slutgiltiga arbetet finns på mitt USB minne, som är.... ja, var fan då? Jag hittar det inte! Men inte så konstigt efter flytt hit och dit att en liten 7 cm lång plastbit försvinner.
Får leta vidare.


Tandlös

Tandlös

I Kumlinge passade jag på att dra ut Joels andra framtand också. Han ser grym ut med den där gluggen!

"Fammo"

I går var vi på en snabbtrip till Kumlinge för att gratta farmor som fyllde 78. Vi passade också på att hjälpa henne flytta en del grejer från huset till den lägenhet hon nu bor i. I "fammos stuga" kommer en sexbarnsfamilj att husera. DOM ska bo i MIN farmors hus, där JAG ska sova över, springa på gården, dra in ved och låna cykel från garaget. Men så blir det inte nu mera. Det känns tråkigt, fast huvudsaken farmor tycker hon gör rätt i att flytta.
Själv säger hon att på henne går det ingen nöd. Däremot är hon orolig över "Lillan", den näpna lilla kolsvarta missen hon har. "Lillan har alltid fått springa ut och in som hon vill" sa farmor och torkade en tår ur ögonvrån när vi satt med den jamande missen i en transportbur i bilen. Mhm. Sen drar hon in möss också. Varenda natt väcks hon av att Lillan kommer jamande till sängkanten för att visa upp sitt senaste byte. Varenda natt får farmor stiga upp och jaga runt skadade möss som kattskrället släpar in. En gång sprang musen upp i sängen och katten efter. Farmor kastade raskt täcket över musen, tog musen i handen och klämde till så det krasade. Sen kånkade hon ut täcket och skakade av muskrosset på gräsmattan, lade täcket i tvättmaskinen och la sig för att sova.
Hon är tuff, tanten.
En sommar när hon och Joel skulle åka iväg till butiken hörde jag hur hon skrek till vid garaget. En huggorm ringlade runt fötterna på dem och genast dorvade farmor till den med kryckan. Sen bankade och slog hon några gånger, fiskade upp ormen på kryckan och slungade in den i skogen. Sen åkte de till butiken.

Nu har hon en hemtrevlig liten bonad med två rum och kök, toalett, bastu och tvättstuga och klädskrubb. Riktigt mysigt får de det, hon och Lillan.

Full rulle!

Hade jag skrivit en arbetsansökan idag hade det banne mig stått att jag har många järn i elden och många bollar i luften. Såhär ser mitt schema ut den här veckan:

Måndag - Önäs, träffa nya klassen.
Tisdag - R-by, vicka i engelska och matte.
Onsdag - Zko.
Torsdag - Ö-by, vicka i musik två lektioner. Sen R-by.
Fredag - Pectus Pack.

Sen kommer en välförtjänt helg och sen fortsätter följande vecka med vick och möte med de nya kollegerna i Önäs. Sportlovsveckan kommer att gå i arbetandets tecken, då jag ska vara på Zko. Eventuellt ska ett litet partaj klämmas in där på onsdagen.

Svårt att skriva nåt nu, för det är nån som pratar oavbrutet.
Lejter.

Första skoldagen.

Igår hade jag min första träff med MIN nya klass. Jag hade planerat in två lektioner "lära känna övningar". Även om jag var förberedd till tänderna, låg jag länge vaken och grubblade på hur jag skulle lägga upp allt, hur jag skulle presentera mig själv och hurdant intryck eleverna skulle komma att få av mig. På natten drömde jag den återkommande drömmen jag har haft den senaste tiden: att jag står inför en klass där ingen lyssnar på mig, alla gapar och skriker och jag försöker förgäves få ordning på eleverna.
Som tur var var det ingen sanndröm jag drömde, för det gick alldeles ypperligt under det första mötet! Visst pratade de, visst fick jag "schh:a" lite och be dem lyssna - för de är en väldigt pigg och glad klass - men hur kul vore det att ha ett gäng ungar som inte sa ett knäpp (finns det sådana)? Det blev många skratt och tokigheter och jag tror vi kommer få det jättebra tillsammans - jag och ungarna - även om de uttryckte sin sorg över att deras ordinarie lärare skall sluta.

Jag har kollat igenom läromedlen de använder och gjort upp en grovplanering för resten av den här terminen. Vad roligt det ska bli!

Nu har ännu ett par veckor kvar innan det är dags att bli lärarinna på riktigt, börja använda Schollsandaler med svarta läderremmar, köpa tröjor från Esprit och ha skolböckerna i storblommig Marimekkoväska.
Näää... så långt ska jag inte gå. Fast de där Schollsandalerna verkar ruskigt bekväma.

Vilja med stor vilja.

Igår fick vi äntligen träffa lilla Vilja, Lindas och Stefans nya bebis som verkligen gjorde skäl för sitt namn. Tänk att ha en sån stark vilja redan som ofödd och bestämma sig för att komma ut alldeles för tidigt! Vilja är tydligen väldigt stark också, eftersom hon visade sig vara en helt frisk och utvecklad bebis trots den tidiga ankomsten till världen. Nu vilar familjen ut på ÅCS.
Om jag tyckte Jeff var liten när han låg och snusade i sin lilla plastlåda på BB för ett par månader sedan, så var Vilja ännu mindre. Ett yttepytte huvud stack upp från täcket och där låg hon och gjorde miner och grimaser, blinkade med ögonen och rynkade pannan i små, små veck. Tyvärr fick vi inte röra henne p g a något misstänkt virus, men man hade gärna pajat det fjuniga lilla huvudet. Linda drog av täcket så vi fick se hela tösen från topp till tå (44 cm är hon visst) och de rosa sparkbyxorna dinglade en dm från tåspetsarna.
Nyfikna var vi att se när hon fick en ny blöja också. Vi sa "aaawwww" i kör när Linda höll upp den minsta lilla blöja jag har sett och fnissade förtjust när vi såg den lilla, lilla rumpan.
Sen skulle Vilja få sin mat, hon tränar sig på att "äta tiss" och då fick vi gå hem så de kunde äta i lugn och ro.
Tack för titten, Mamma Linda!

Hollywoodfest!

Hollywood festen i fredags på Larssons bodega var en lyckad tillställning. "Hollywoodkändisarna" blev ivrigt fotograferade av en paparazzi när de släntrade uppför röda mattan i ljuset av marchaller och strålkastare. Jack Sparrow och hans Elisabeth (Patrik och Carola) hälsade alla välkomna. Som gäster fanns b la Sonny och Cher, Elizabeth Taylor, Indiana Jones, Robin Hood och Marion, Rocky Balboa och Ace Ventura. Själv var jag Åsnan och Henrik var min Shrek (fast Carola trodde först att jag var en hare med de långa öronen och kunde för sitt liv inte komma på vad det finns för hare med i Shrekfilmen). Vi skålade i champagne, fick snacks och tilltugg, senare tacos och efterrätt. Under kvällen delades också priset ut för bästa manliga/kvinnliga huvudroll och bästa biroll. Bästa manliga huvudroll blev "Jack Sparrow" i sin väldigt naturtrogna utstyrsel. Han hade t o m sparat skägget i två månader för att likna sin hjälte. Bästa kvinnliga gick till Ace Ventura. Inte bara spelade hon en karaktär av det motsatta könet, hon gjorde det med bravur och en fantastisk frisyr. Hon hade också sina djur med sig som en pet detective bör och delade även ut visitkort med texten: "Ace Ventura - to serve and protect your pets." Birollen gick till den duktiga paparazzin.
När alla var lagom runda under fötterna drogs filmduken ner och karaokemaskinen sattes igång. Cher (Sofie) och Åsnan var ett radarpar framför micronfonen och drog av hit efter hit tillsammans. När klockan närmade sig 03 (tror jag) var det dags att ringa Sussi för skjuts hem. I taxin trängdes två Shrek, lady Marion, Robin Hood och en åsna. Längst bak satt Sonny och Ace och i framsätet kucklade Cher med Rocky Balboa. Udda gäng, minst sagt. Men roligt var det!

Tyvärr glömde vi att plåta oss innan vi drog iväg på festen, men jag har för mig att paparazzin hade kameran laddad med sisådär 900 bilder så hoppeligen kan man få nån skickad till sig. Carola nämnde också något om att skicka in bilder till Veckans visit i Ålandstidningen, så håll utkik!