Hejdå 2008.

Nyårsafton.

Började illa med att jag på morgonen hetsade upp mig, då jag låg mitt i mellan två bökande killar. Den ena bökade för att han inte kunde sova och den andra bökade för att ge igen till den första. Nerverna blev kortare och kortare och till sist störtade jag upp ur sängen och sprang i sänghörnet så blodet droppade. Adrenalinet gjorde att jag knappt kände smärtan. Sen gav jag i min tur igen genom att höggljutt spola vatten, smälla i kylskåpsdörren och sätta på radion på hög volym.

Det är tufft. Att stå emellan två stycken som sliter åt olika håll. Gör si för att behaga den ene, gör så för att behaga den andre. Och sen är jag den som får ta konsekvenserna och reda upp när någon av de båda draghästarna inte är nöjd med vad den andre gör. Man önskar det fanns en mellanväg, nånting mitt emellan si och så som gjorde alla nöjda. Inklusive mig själv.

..............................................................................

Ikväll får vi besök av Peter, Fanny och Noel. Vi ska käka gott och Joel har spenderat sina julklappspengar på mattbomber och smällare som ska skjutas vid tolvslaget. Noel är i Joels ålder, men de har inte träffats förut och Joel tycker det ska bli spännande och kul att få leka med en ny kompis.
Igår såg vi på Peter Pan och hur han kämpade för att lära sig flyga igen, men för att han ska kunna flyga måste han tänka glada tankar.
"Mamma, jag vet vad jag skulle tänka på om jag ville flyga" sa Joel. "Jag skulle tänka på att jag snart ska få en ny kompis!"

Mmmmm, men Gott Nytt År dårå!

Straffad.

Jag tror jag blir straffad.
Fyra missade pass på Avancia och bannlysning därifrån tills skulden var betald. Fick hem faktura, betalade och ..... Jag kan fortfarande inte logga in och boka pass!
De vill inte ha mig som kund mer.

Julhelgen.

Sådär. Då var julen över för den här gången. Och det blev ju ganska bra trots min pessimistiska inställning tidigare.

Julafton började på morgonen med att öppna lite paket som Tomten lämnat på natten. Både jag och Joel skulle iväg och vem orkar släpa klappar runt halva Åland? Joel måste verkligen ha varit snäll i år, för han fick precis vad han önskade sig och mer därtill.
Vid 14-snåret lämnade jag av Joel hos hans farmor och åkte vidare till Pappa. Jag, Farmor och Pappa tog oss en varsin Blossa starkvinsglögg och efter en mugg av den rykande heta drycken fick Farmor glansiga ögon och släpig tunga. Hon måste äta lite julskinka för att nyktra i och blev normal igen efter en skiva grisrumpa och ett glas vatten. Jonas och Maria tittade förbi och när Tomten är far till alla barnen stoppade vid sista reklampausen åkte jag hem.

Juldagen var som vigd åt utgång, eftersom jag inte hade något barn hemma. Ja, en lång promenad blev det mitt på dagen. Sen middag hemma hos svärisarna. Och senare stillsamt hemma hos Fredrika och Daniel. Vi drack vin, glögg och lekte med lillvovven Ozzy som är en betydligt smalare variant av Seidi. Hemma vid 01, halvnykter.

Annandagen spenderade vi i soffan. Jag fick nästan liggsår och blev riktigt rastlös vid 23-snåret. Som tur har vi bunkrat lite pocket såhär under ledigheten och jag har satt tänderna i Jens Lapidus Snabba cash.

Idag kom Joel hem och vi har byggt lego och spelat Guitar Hero under dagen. Kul, kul.



Såhär ser mitt nattygsbord ut. Längst ner lite läsinlärningslitteratur (kopierat, hähä).
Ovanpå det ToppHälsa.
Men högst i topp ligger ändå pocket. (Även om de två översta böckerna inte var nå vidare bra och har blivit åsidosatta för Lapidus.)

Jul, jul, "strålande" jul.

Här kommer det - Årets julgnäll.

Jag tror bestämt jag smittats av farsans julpessimism. Fast det vet vi ju alla, att pessimism smittar av sig.
Men jag har svårt att tycka att julen ska betyda gemenskap, fridfullhet och tindrande ögon.

För det första - vi är en jävligt splittrad familj!
Mina föräldrar lever inte tillsammans och jag lever inte tillsammans med mitt barns far. Detta betyder att julen blir ett slags vartannat år-firande. Ena året utan barn och det andra med. Och det förstnämnda är inte så kul. Oavsett om jag har Joel hos mig eller inte så har jag dilemmat: "Var ska vi vara?" Här har det dock utvecklats ett slags vartannat år-firande också - ena julen hos mamma och andra hos pappa. I år blir det hos pappa. Och eftersom mina syskon lider av samma var ska vi vara-dilemma, så vet jag ännu inte om det blir bara jag och pappa, eller om någon annan tänker dyka upp. (Just nu håller pappa och jag på och funderar på vad vi ska ha på vårt lilla julbord. Ingen av oss fixar att laga till någon julmat, så det blir väl till att köpa Bra köks lådor, Felix risgrynsgröt, Abba sill och färdigkokt skinka. Nå, det funkar väl det med.)

För det andra - julklappsköpet.
Vem ska man köpa åt, vilka förväntar sig en klapp och vilka tänker inte ge? Får jag en klapp vill jag också ge. Ibland bestämmer man sig för att inte köpa till varandra, men så vill man ändå ge "någonting litet" som till slut blir någonting stort och dyrt för att man inte har någon fantasi som räcker till att luska ut vad den där lilla, fyndiga klappen skulle vara för nåt. En enkel regel som jag försöker hålla mig till är att bara köpa till barnen. Vuxna kan idag själva skaffa sig det de behöver. Men ah, ni vet... "jag vill ändå ge någonting litet..."

För det tredje - förväntningarna.
Joel är ett barn och barn äääälskar julen. Jag minns ju själv hur det var! Men jag kan inte dela hans entusiasm och iver. Jag önskar verkligen att jag kunde få de där julkänslorna och få lust att pynta fint, skaffa gran och många tända ljus som man ska ha redan i slutet på november. Jag glömmer t o m att sätta i julgåva i hans julkalender! Jag bryr mig inte om ifall Julkalendern på teve är bra i år eller inte och jag har ingen julskiva som snurrar 24/7 i cd-spelaren. Jag kan inte leva upp till de där förväntningarna, jag hoppas att han är glad över att få en "riktig" julafton med tomte och klappar.

Sist och slutligen brukar julen ändå bli okej. Och det är väl ett tecken på sann pessimism, att först ha negativa tankar om det som till slut ändå blir bra.

Tomten, jag önskar mig lite optimism i julklapp.


JUL-LOV!

Idag har jag och Joel firat vår första dag som jullediga.
Jag kom hem vid 13.30 och sen drog vi ner på stan. Joel handlade Pokémonkort + album för tjugan han fått av gammelmommo Göta. Sen köpte vi lite julklappar och till varje bekant vi stötte på berättade jag stolt att vi just fått jullov - så nöjd är jag över det.
Joel tyckte dock det var droppen när vi var inne på Kalmers och handlade en varsin dvd-film (7 e/st = billigt!). När kassörskan frågade om vi ville ha filmerna inslagna log jag brett med hela ansiktet och sa: "NÄ, vi ska ha dem själva, för vi har JUL-LOV!"
"Är du så himla nöjd över ditt jullov att du måste berätta det för ALLA?" frågade Joel och skämdes.
"Japp!" sa jag. Sen åkte vi hem och kollade på King Kong och Helens små underverk.

Nu har vi jullov ända fram till 7 januari!

Ledig dag.

Har haft en ledig dag idag, eftersom vi har julfest ikväll.

Jag är dålig på att vara ledig. Jag har rastlöst hasat runt med glåmigt fejs och skitigt hår. Kollat på Rachel Ray på teve och youtubat. Man tycker att man åtminstone kunde åstadkomma EN nyttig grej under en ledig dag, men inte ett finger har jag rört för att försöka göra lite julfint här. Jag kan tillägga att jag köpt EN julklapp och kommer antagligen inte att köpa nå fler förrän på förmiddagen den 24 december då endast Select har öppet och hela familjen får en biltvätt eller en bingolott. Förresten ska jag sluta gå till Select, för det är så jävla dyrt där! Mackar är ju dyra på livsmedel, men Select tar priset - bokstavligen talat. I söndags var jag dit och införskaffade lite frukostmaterial och notan hamnade på 29 euro. För lite förnödenheter som bröd och ost. Ett kaffepaket kostar 6,90. Sjukt.

Joel brakade just in genom dörren hemkommen från skolan tillsammans med sin kompis Oscar. Han har haft tomtedräkt på sig till skolan i två dar nu. Gråa byxor, röd jacka och luva. Är det jul så är det!

Nämen, om jag skulle gå ut med Seidi och lufta mig lite. Jag har en hektisk kväll framför mig!

So long.

Gnäll.

Jag hörde någonstans att det som definierar värsta sortens gnällspik är att man gnäller och klagar på saker man inte kan göra nåt åt. Men jag tycker nästan det är ännu värre att gå runt och klaga på saker som man faktiskt kan förändra.

Nu tänker jag gnälla över 1) en sak jag inte kan göra nåt åt och 2) en sak jag kan förändra.

1) Det här jävla vädret! Det är mörkt när man stiger upp, mörkt under dagen, mörkt när man kommer hem och mörkt när man ska gå och lägga sig. Det är blött och asigt. Det är fruktansvärt att köra till jobbet varje morgon när man måste spänna och anstränga ögonen för att se var man befinner sig på vägen, eftersom det är kolsvart, regnstänk på vidrutan och bilar med starka strålkastare i möte. Jävla klimat, alltså!
(Och nu kanske någon vill hävda att man visst kan göra nåt åt vädret genom att sopsortera och cykla de 30 kilometrarna till Ödkarby istället eftersom klimatförändringarna som orsakas av oss elaka människor gjort att det är regn och mörkt i december istället för gnistrande snö. Men det jag menar med "inte kunna göra nåt åt" syftar till maktlöshet just nu, eller åtminstone inom de närmsta 50 åren.) 

2) Den lilla, trånga, stökiga lägenheten. Det är prylar ö-ver-allt! Och jag går runt och flyttar på dem, men då ligger de bara ivägen någonannanstans. Henrik hävdar att det inte är för liten lägenhet, utan för mycket prylar. Och jo, det kan han ha rätt i. Och jag fick lov att erkänna att om jag så bodde i ett slott skulle jag kasta grejer omkring mig. Men en större lägenhet med ett arbetsrum vore ju inte helt fel. Det jag kan göra istället för att gnälla nu är att:
- flytta till större
- städa
- hyra en lagerlokal
- elda upp skiten

Jag ska bara ta jullov först.


Julfester...

Joels skolas julfest innehöll allt man kan förvänta sig av en julfest:

- Klapprande lackskor i storlek 23 mot hårt gymnastiksalsgolv
- Ett sorl av röster och skrap med stolar
- Julsånger på overhead på väggen
- Ilskna, gastande småsyskon som överröstar skolbarnens röster uppifrån scen. Tänk att föräldrar faktiskt tror att de kan få småglinen att sitta stilla i över en timme! Antingen bär de sedan ut ungarna eller låter dem ligga och åla i mittgången
- Fotoblixtrande mammor och pappor som flockas nära scen i jakt på en bra bild på lille sonen/dottern som står och gäspar i kören. I vägen för alla de som inte har en kamera är de också. Han som satt bredvid mig trängde sig fräckt förbi min stol och satte handen på mitt knä för att få stöd i sin iver att fånga ett bra kodak moment. Sen pratade han HELA TIDEN med sin fru, som var tyst hela tiden.

Förutom de där obligatoriska tillbehören fick vi också se ett traditionellt julspel med Josef och Maria, herdar, får och vise män. Det var fin sång och dikter. Det var teater och tippe-tippe-tipp-tapp. Och på slutet ringdans (då satt jag i en soffa i bibliotketet med en pepparkaka och en mugg kaffe).

På torsdag har jag julfest. Vi har i vår inbjudan vänligt bett föräldrarna att hålla medföljande småsyskon i skack. Julfesten är till för eleverna, det är deras stora dag och det är synd om deras program sabbas av klapprande skor och höggljudda röster.


Kul kul

Inte ofta den här bloggen uppdateras numer. Jag har tröttnat lite på att det jämt blir det här dagboksstuket; "Idag har jag..." Men nu har jag lite kul saker att berätta, så här är "dagboksinlägget" söndagen den 14 december 2008:

Hade en riktig TOPPENKVÄLL igår! Ett "udda gäng" (som Carola uttryckte sig) hade bokat båt-buss-a la carte biljetter på M/S Eckerö. En luciakryss. Det udda gänget bestod av mig, Tessa, Victor (känner lite), John (känner inte alls) och Kaj (känner sådär). Och vi hade så jääävla roligt! Efter att blitt spillda vin på av servitrisen i a la carten och fått fläckspray, ursäkt av intendenten samt kaffe och avec helt gratis, så tågade vi upp till "Nattklubben" där Ålands bästa och snyggaste band spelade. Jag talar naturligtvis om Soundway. Jag menar... de har en en singing bee mästare, en snygg gitarrist, en het brud, en kvick trummis och en fingerfärdig keybordist. Need I say more. Gästartist igår afton var ... ta daaa! Jag! FIck äran att uppträda med min egenkomponerade Tomten i galaxen, samt Carola (Häggkvists) Främling.
Vips så var båtfärden över och efter en snabb dryckespaus hemma hos Kaj struttade vi till Stadshotellet Arkipelag. Röj på dansgolvet och sen taxifärd hemåt.
Som sagt - en toppenkväll!

För övrigt så fick jag låna Sex and the city boxen av Linda och NU KAN JAG INTE SLITA MIG! "Ett avsnitt till, ett avsnitt till" och nu vet jag vem som är tredje personen på min tio i topp lista på sexiga hunkar. Hans namn är John Corbett och spelar Aidan i serien. Jag dör.
Kolla in den här scenen, t ex. Och jag kan inte låta bli att använda mitt favorituttryck: Need I say more?

Här har ni hela listan (ännu ej fullständig) och utan inbördes ordning:
Robbie Williams
Markus Fagervall
John Corbett

(Jag vet, jag är fjortis)
 

Annat kul:
Köpte en ny fin Billabong-jacka från Larssons vattensport. Det var fru Larsson som ringde och påstod att de hade en jacka som jag bara måååste seee! Jag såg, jag köpte. (Och var glad å på fyllan igår och i princip bekände min kärlek till fru Larsson som var så otroligt fantastisk och bra för att hon hittat MIN jacka... tror t o m jag pressade fram någon krokodiltår och hade vibrato i rösten).

Snart får jag jullov och DET mina vänner ska bli skönt.

Over and out.

Pysselkväll.

Igår var vi på traditionell pysselkväll hos mamma och Johan.

(Dagen började mindre kul, då jag 12.45 kom på att jag INTE ringt min son och sagt att han skulle gå till skolan (nästan fyra timmar försent). Fick panikartad hjärtklappning, var är han nu? Hemma ensam, ledsen och gråter?
Det visade sig sedan (efter att jag ringt till skolan och frågat och bekännt min synd) att han gått på eget bevåg eftersom han har rätt bra koll på klockan ändå. Senare sa han: "Jag struntade i ifall du skulle ringa och ringa, jag gick ändå jag!" Rätt gjort grabben!)

Hursomhelst samlades vi framför en rykande het och god fisksoppa hemma hos mor. Det var jag, Joel, Ann-Catrine, Adrian, Jonas, Maria och så värdparet dårå. På programmet stod ljusstöpning, polkagrislagning och pepparkakshusbygge. Det var lite projekt med förberedelserna till ljusstöpningen, jag hade fullt shå att sitta på en stol och beskåda spektaklet och samtidigt snusa Adrian bakom örat. Joel var sen en riktig hejare på ljusstöpning och svängde och slängde med ljusen för att riktigt visa hur "van" han var, medan vi andra hojtade att han skulle ta det försiktigt. Sen vinkade han flirtigt till sig den motsträviga Jonas och tvingade även honom att "doppa veken" (hähä).

Sen började sockerkokningen till karamellerna. Herrskapet Lundberg-Skantze blev först lite oense om huruvida temperaturen på koket faktiskt kunde gå ända upp till 150 grader, som frun påstod. Det den vilda diskussionen slutade i att frun brände sig illa på den ca 150 grader heta termomentern som doppats i koket i ivern att bevisa att hon hade rätt. Sen var det dags att låta sockerkokningen svalna på en plåt, samtidigt som man skulle vända det så att det inte stelnade. När det började bli svårt att vända med stekspadar måste man ta upp den fortfarande väldigt heta smeten i händerna och dra i den. Det bara sveeed i handflatorna och när det blev olidligt fick man langa över den nu korvliknande smeten till nästa.
Nästa steg var att tvinna ihop de båda smetarna (en röd och en vit) till polkagrisar. Sen skulle man också hinna klippa av de långa tvinnorna innan de blev för stela. Fyra saxar knpisade i en rasande fart så röd-vita bitar ven förbi öronen på oss. Till slut fick vi ihop till en stor skål full med polkagrisar, men vi var helt slut efteråt!

Sen åkte vi hem med en påse polkagrisar, ett pepparkakshus, fyra stearinljus och ett grenljus. Det var en rolig pysselkväll!

Nu ska jag till Linda och planera vår romantiska natt tillsammans ;)