Stöddig.

Den här listan hänger på vårt kylskåp:


SVÅRT MED ATTITYDEN
30/3 -09        "Är du dum?", klagade på maten, sa att mamma var elak för att hon lagat "fel mat"
Joel lipade och höll för öronen då jag högt och tydligt dikterade alla dumheter som haglat ur hans mun sedan jag hämtade honom från eftis. Tydligen lät det inte så bra som det gjorde då han hävde det ur sig.
På lördag tänker vi åka till Stockholm och kolla på "Marley och jag" på bio. Vi har haft boken som kvällsläsning. Men ska det fortsätta komma såna här fulheter och stöddigheter blir det ingen resa. Fy för uppkäftiga ungar ialla fall!

En ovanlig kväll.-

Min barnfria helg har varit hetsig som vanligt. Den här gången var det kollegerna som hade hittat på att vi skulle åka med Rosella för att kolla på Larz Kristerz - vinnarna av dansbandskampen i SVT. Måttligt intresserad av dansband är jag ju, men jag får nog lov att erkänna att det var fullt ös på dansgolvet och att jag var en av de ivriga dansarna. Det var inte bara musiken som fick folket att röra sig för det gungade och krängde så att hopen av dansare rullade från ena sidan av dansgolvet till den andra - "en slank han hiiiiiit å en slank han diiiiit..:!" Jag, som lider av en svår sjösjuka och som på tur-resan spenderade en halvtimme i vilstolarna vit i ansiktet och med uppknäppt bälte, hade på tillbakavägen fått i mig en del drinkar som tydligen satte balansfunktionen ur spel vilket gjorde sjögången uthärdlig.

Efter landstigning, idolkort av bandet samt autograf på överarmen gick vi vidare till en kollega på en kaffedrink. Sen bar det av till Indigo där det var någon form av elektro-musik-disco-dans medan en svart kille stod och ropade och skrek i microfonen. Ljudet var öronbedövande men ändå lyckades jag föra en koversation på engelska med en trevlig kenyan som jag bott nästan granne med på Askuddsvägen. När vi dansat och blev utkastade vid stängningsdags slog jag följe med en äldre man som skulle åt samma håll. Vi blev att prata om litteratur, skrivande och musik och inte kunde jag säga nej när han bjöd mig hem till sig på en kopp te. En riktig samlare var han, fabbon, och han visade bland annat den största samlingen bilder på Miss Norma Jean - aka Marilyn Monroe - som han lagrat på sin dator. Närmare 6000 bilder tror jag det var. Sedan tackade jag för teet och halkade hemåt i gryningen.

Det är roligt när en kväll tar såna där oväntade vändningar och alltid lika intressant att prata med folk (OBS! klysch-varning) "från andra kulturer" och folk med stora erfarenheter av sånt man själv är intresserad av. Alltid nåt man kan ta lärdom av.

slut

Jag är så trött idag jag. Tisdagarna blir alltid hetsiga och tröttsamma. Jag skyndar från jobbet för att hämta Joel tidigt och sen åka iväg och träna. Innan jag åkte idag hann jag koka gröt och laga smörgås åt honom. Nåt annat fanns det inte hemma. (Här hade jag kunnat komplettera detta inlägg med en bild på mitt kylskåp som innehåller en syltburk, två flaskor ketchup, ett paket skinka och ett mjukt vitkålshuvud). Jag tänkte handla när jag kom hem. Men först gick vi ut (Joel är bättre i foten, även om den var som en ballong igår och han fick röntga den inte mindre än två gånger) och åkte rattkälke och jag drog min skadade son flera kilometer och var så slut när vi kom hem att jag stupade i soffan. Somnade och så var klockan 20.
Jag har massor med måsten också, men jag förstår inte hur jag ska orka ta itu med dem. Idag är jag utbränd. SÅ jag orkar inte ens skriva ett vettigt inlägg............................. gonatt.

Krämpor.

Krämporna avlöser varandra här... är det inte illamående så är det "fel på foten". Och eftersom Joels illamående i torsdags till största delen var av en inbillsk och hypokondrisk art så hade jag svårt att smeka kind och noggrannt undersöka då han igår fick akuta smärtor i vänsterfoten mitt på Torggatan.
"Nå, sluta lipa!" var väl det jag sa ungefär medan ungen förvred ansiktet i hemska gråtgrimaser för att sedan låta det anta ett panikartat uttryck.
"Du är väl inte döende ialla fall... herregud... kom nu, seså, stöd dig på mig här nu... suck..."
Vi linkade till våra cyklar och eftersom fotsmärtan inte tillät att han ens stödde på foten så fick jag skjutsa hem Joel på min cykel och sen åka och hämta hans med bilen.

Under dagen fortsatte jag förneka att fotskadan skulle vara särskilt allvarlig. Hur allvarligt kan det vara när man får ont i foten utan att ens ha skadat den på något vis? Jag ordinerade vila och satte på bandage och pussade och kramade lite och tänkte att det nog snart skulle glömmas bort.

Men imorse hade det inte gått över så jag ringde hälsocentralen. Vi åkte dit och fick vänta i en timme innan vi linkade ut igen - nu på kryckor. Inflammation i ledbanden... eller nåt... Imorgon ska foten röntgas så får vi se.

Jag antar att min hårda pessimism mot att varje "sjukdomsfall" är särskilt allvarlig kommer från min egen uppväxt. Man skulle ha hög feber och tydliga och svåra symptom på sjukdom för att få stanna hemma. Men jag tror bara det är bra att vara lite hård och inte uppmärksamma varenda en krämpa som ungarna får. Smärta och sjukdom tillhör livet och det är lika bra att de lär sig att minsta lilla grej inte behöver innebära ett besök hos doktorn. Jag tror att man som förälder känner sina barn tillräckligt för att veta när det är allvar på riktigt.


Vill du... squaredansa? ;)

Idag var jag och Joel en sväng och kollade på när Mommojohan dansade squaredance. Squaredance funkar såhär för den som inte vet: Man är fyra par som står i en square-formation med ansiktena mot varandra. Sen är det en caller som står och ropar ut calls till dansarna som ivrigt lyder medan countrymusiken jinglar lite i bakgrunden. Jag dansade själv squaredance när jag var en sisådär 9-10 år. Då var jag ung och frisk i skallen och callen ledde inte alls till såna associationer som de gjorde idag.  

Jag menar, tänk om man skulle ha en liten caller på axeln en blöt kväll på krogen som ropade "chase right and follow your neighbour" klockan 04 i taxikön. Man kanske blir bjuden på en kopp te och lite skön rockmusik i form av "acey deucey". Lite oskyldigt börjar du med att "face your partner" vilket snabbt leder till "touch your partner" och så är man igång! Han kanske viskar lite snusk i ditt öra, undrar om du är mer för "twosome concept" eller om du någongång provat på "triple play". Det hettar till. "Coordinate, spread" och kabooom - "men in! Fancy!" Kanske blir det lite "backaway" eller varför inte "dixie style"? "Couples circulate, full turn around och balance" för ställningsbyte. "Ah So, Bingo!!" Fniss, verkade vara en "chain reaction". Efter en stund är allt över - "seperate". Stön, nästan färdig att "pass out". Man får tacka för en "good show" men får ändå medge att det var en "wrong way promenade home".

Go jango!

Den här eftermiddagen har gått helt och hållet i musikens tecken.
Med krökt rygg har jag suttit framför datorn och sökt chords till sköna låtar på ultimate-guitar.com, där hittar man allt och lite till. Oasis, Robbie Williams och Dixie Chicks har jag försökt tolka på skorrande strängar. Mitt i allt kom jag in på en skitbra sida:
www.jango.com. Här kan man registrera sig och lyssna och lagra sina egna favoritlåtar! Så himla bra! Nu har jag suttit på jango i flera timmar och sökt och letat låtar och sparat in i mina stationer. Gör det ni med!

Naken och sårad.

Igår var det dags att klä av sig och visa melonerna (eller snarare de halvtorkade plommonen redan på gränsen till russin) på ÅCS igen. Jag fick traska hit och dit och blev skickad fram och tillbaka innan jag äntligen fick kliva in i ett undersökningsrum en halvtimme senare än utsatt tid. Det visade sig att jag inte behövde manglas, jag skulle bara ultraljudas. En sköterska visade mig till en brits, jag lade mig ner och efter en stund klev Doktorn in, drog bort filten jag skylt mig med och mådade "scannern" över mitt högra bröst. Han hummade lite och konstaterade att allt såg normalt ut och klev upp från stolen för att kolla i "turlistan" vem nästa patient var.
"Tack då" fick jag fram, fortfarande liggandes med brösten i var armhåla. Här hade jag önskat en liten förklaring, några tröstande ord eller åtminstone en bekräftelse på att jag kunde kliva upp och klä på mig.
Medan sköterskan och doktorn samtalade reste jag mig och drog på mig kläderna. Precis när jag var påväg ut kom sköterskan ifatt mig:
"Förlåt, blev allt klart för dig?" undrade hon.
"Jo" svarade jag bara och gick.

Jag kände mig liten, ensam och bortkommen och när jag kom till bilen måste jag släppa fram några krokodiltårar.
Om jag får patt-problem någon mer gång kommer jag inte uppsöka sjukhus, utan gå där med min bröstcancer tills jag dör. Sån där naken vill jag aldrig känna mig igen.


Klippa klorna.

Seidi är en rätt lugn hund som inte hetsar upp sig för särskilt mycket. Hon skäller när det kommer folk, hon får spel när hon ser vatten (BADAAA!!!) och blir lite hetsig när hon får leka med pinnar. Men som sagt, annars är det väldigt lite som gör att hon blir arg eller rädd.

Men den stora skräcken i hennes liv är klotången. Och ju mer åren går, desto räddare blir hon. Nu är hennes klor i stort behov av att klippas och då speciellt sporrarna på bakbenen som växt runt och snart tränger in i trampdynan. Men det lilla bändarslet vägrar låta sig klippas. Sist fick jag lura henne med en kastrull överbliven potatismos och klippte till när hon som bäst i allsköns ro slafsade i sig moset. Hon blev inte glad, utan morrade åt mig. Nu har jag själv blivit lite rädd för kloklippningen och drar mig för att ta itu med det. Även om den där överraskningsmetoden inte känns som något bra alternativ är det för tillfället nästan det enda. Häromkvällen förberedde jag mig för att ta sporrarna, eller åtminstone den ena.
Seidi hade somnat på soffan och jag smög upp på toa för att inte väcka henne. Klädde av mig, borstade tänderna och öppnade försiktigt badrumsskåpet och tog fram klotången. Jag gömde den i trosorna så att hon inte skulle få syn på den då jag återvände till soffan. Jag smugglade tången från trosorna och påtade in den under täcket medan jag höll blicken fäst på Seidi. Hon låg och lurade med halvslutna ögon. Kände på sig att nåt var på gång.
"Nu sitter jag här helt avslappnat och väntar på att hon somnar riktigt djupt" tänkte jag och tittade spänt ömsom på teven, ömsom på hunden. Kollade klon om den låg synlig och väl åtkomlig. Verkade så. Sådär satt jag länge, blev tröttare och fegade till sist ur. Orkade inte ta itu med kampen just då. Somnade och vaknade på morgonen med kinden fasttryckt mot klotången. 

Hon vann - igen. 

En kastrull gammal currysås står för tillfället på diskbänken. Jag har lämnade den odiskad med flit idag. Få se om jag lyckas lura henne den här gången...Ni ser hur farlig den är!


Sjukan.

Vilken morgon vi har haft!

Precis när jag kommit till skolan ringer Joel i upplösningstillstånd och gråter: "Mammaaa! Jag mår så illa!"
Oh no. Han verkar dra på sig ALLA magsjukor som går. Bara att försöka pussla ihop dagen så att någon vänlig kan ta mina lektioner, skriva en liten instruktionslapp till denne någon och åka tillbaks till stan.

Det är ett strålande vårväder idag ialla fall. Jag hoppas jag får "permis" så jag kan ta mig en promenad och få lite sol på nosen. Det kan behövas för nu är jag så trött att ögonbrynen hänger så långt ner att jag ser lite lurv av dem då jag tittar rakt fram.

En dag.

Här på Skrakis är det full rulle minsann!
De flesta dagarna är lugna och sköna, men ibland kan det se ut såhär:

Tisdag
 - Alarm kl 06, snooza och upp 06.10. Frukost. Väcka Joel 06.50, fixa frulle åt honom och plocka fram kläder. Medan han äter går jag ut med Seidi och svär för att hon inte har tid att skita för att det finns så många goda dofter i skogen. Hon blir oskiten.
- Åker hemifrån 07.40, lämnar Joel på Örnen och drar ut till "Salt Lake".
- Lektioner mellan 08.30 och 14.30. Drar från skolan lite tidigare idag.
- 15.30 rullar in på Örnens parkering. Jaha, de har gått till Torget för att leka. Åker till Torget, plockar upp Joel där och åker hem.
- Rastar Seidi, svidar om till träningskläder medan jag slafsar i mig en apelsin. Håvar in gänget i bilen och drar ner till Avancia för att pusha. Seidi väntar i bilen (känns bättre så än att lämna henne hemma ensam IGEN). Joel följer med in och är min "vikt-caddy". Det är bra att ha honom med, han peppar mig: "Mamma, lägg på lite till du! Mamma, du har mest vikter på stången av ALLA här!"
- Åker hem, värmer rester till middag. Springer ner till tvättstugan och laddar en maskin.
- Lyssnar på radio och dricker kaffe på maten som en annan tant medan jag läser läxor med Joel och skriver handlarlista.
- Kl 19.15 sitter vi alla i bilen igen påväg till Kantarellen. Storhandlar för 90 euro och tankar fullt i bilen. Joel köper godispåse, äter för mycket och börjar må illa, gråter och är trött.
- Kommer hem kl 20, tröstar barn och plockar upp varor.
- Fixar kvällsmål och nattar Joel kl 21. Vi läser Marley och jag - egentligen en vuxenbok, men Joel ska prompt höra den efter att jag berättat om den roliga boken som handlar om hunden Marleys bravader.
- Kl 22, slumrar på soffan då det bankar på dörren. Grannen vill tvätta, men jag har ockuperat maskinen och han ber mig vänligt att tömma den. Tar med mig Seidi, går ner och hänger upp tvätten och sen ut med henne.
- Kl 23 borstar tänder och förbereder morgondagen litegrann. Somnar på bäddsoffan strax efteråt.

Oftast har vi ju inte så mycket på schemat, men ibland vill det köra ihop sig litegrann och då finns inget annat råd än att bita ihop "and do what a girl has gotta do".
Hurra för alla ensamstående därute som fixar vardagen!!!

Helgbus.

En del har hänt sen sist.

Jag börjar med lördagen, då jag och Linda åkte till Tommen på födelsedagskalas. Han bor i ett fint, nytt hus och jag har aldig hälsat på honom där tidigare. Det bjöds på smörgåstårta, vin, öl, kaffe, konjak... ja, allt man behövde för att bli sådär lagom glad och busig. Linda hittade på att vi skulle leka "lappleken", vilket var mycket uppskattat. i korthet är reglerna så att varje lag eller par tar två lappar, läser vilka kroppsdelar de ska trycka samman med varann (ex läppar och rumpa som Tesa och Markus drog). De lag/par som trycker fast flest lappar vinner. Enkel lek som leder till många skratt. Jag önskar verkligen jag hade bilderna som togs, men tyvärr är jag typ den enda i hela världen som inte äger en kamera. När vi sett melodifestivalen och skrålat Singstar drog vi till krogs och inledde med den nya och omtalade Pätkis shotten. Den piggade i och vi tog en lov upp på Hyllan där jag dansade dåligt tillsammans med min far och senare också med Tommen.
Men det ÄR ju nattklubben som är rolig, speciellt då man får tummen upp av sångerskan och får flirta lite med frontkillen efteråt ;) Det ledde ju ingen vart såklart, han hade för gropig hy så han kunde inte ens locka mig med att han varit med i Fame Factory.

På söndagen var det VÅR i luften. Solen sken och det tjattrade oupphörligt i träden här utanför. Jag och Seidi tog oss en promenad. Joel kom hem på eftermiddagen och så var det måndag. Och idag är det tisdag. Imorrn onsdag. Herregud så veckorna springer iväg. Snart är det sommar. Längtar!

Sagotant.

Idag har jag berättat sagor för åk 1-2 och jag fick stående ovationer av min lilla publik. Trots att jag var så impad över Neppes sagoberättande i fredags så är jag nu övertygad om att det inte alls är så svårt att intressera barn för en historia. Bara du har inlevelsen, känslan och dramatiken så har du ungarna med dig och du kan aldrig spela över! Ju mer du spär på, destor roligare tycker de att det är! Det här sagoberättandet ska jag fortsätta med, för det var också härligt kunna få de 25 vildbasarna tysta och stilla i 20 minuter...

Att duscha eller icke duscha.

Hemma på Skrakis råder det strikta dusch-rutiner - åtminstone för min del.
Joel duschas lite när det passar ett par gånger i veckan och jag försöker hålla mig till varannan dag. Jag tror inte det är bra för kroppen att skrubbas och svabbas alltför ofta. Den naturliga fuktigheten och fettet som smörjer lemmarna vaskas bort och så får man istället ersätta med konstgjorda smörjor. Själv smörjer jag mig nästan aldrig på kroppen (bara i fejset som jag tvättar desto oftare för att göra mitt bästa att få bukt med tonårsacnen) och jag vill åtminstone tro att det är för att jag tvättar mig lagom ofta.
 För det andra så mår jag så bra av att längta lite efter min duschdag. När jag gått och känt mig lite sunkig och skitig och håret är sådär lagom flottigt är det härligt att vakna upp på morgonen, stiga in i en het dusch, tvätta sig riktigt noga och sen tassa upp i morgonrocken och sätta på kaffe. Jag känner mig liksom lite extra fin de dagarna! En morgon frågade faktiskt min kollega Ulla om jag hade gjort nåt speciellt med håret:
"Det ser så glansigt ut!"
"Nä, men jag duschade imorse" strålade jag.
En annan bra sak med att inte duscha för ofta är allt vatten vi sparar och därmed kan jag känna mig lite mer miljövänlig också (PLUS att jag städar med Enjo, jag förtjänar nästan en medalj!).

Men tack vare Mariebadbesöket i söndags har mina duschrutinerna blivit helt på vajs. Normalt duschar jag måndagmorgnar, men eftersom jag måste "spara" en dag fick jag inte duscha i morse som jag brukar. Det betyder dusch imorrn bitti, vilket blir skönt. MEN det värsta är att jag ska träna på eftermiddagen och då ställs verkligen allt på sin spets... det är ju trots allt rätt skönt att duscha efter träningen (om inte svetten redan torkat in), men inte kan jag ju duscha två gånger på samma dag! Vilket slöseri på kroppsfett/tid/vatten/miljö! Det känns verkligen som ett stort problem...

Tja, ni hör. Så här kan jag hålla på och planera när jag ska tvätta mig och när jag bör stå över och säkert finns det någon slags diagnos att ställa och namnbestämma för detta tvångsbeteende också...


Söndag.

Jag och Joel konstaterade att våren kommit idag på morgonpromenaden. Solen sken, fåglarna kvittrade, det var bar mark längs gångbanan och snö i dikena och lite kyligt i luften.
Det kändes nästan synd att "slösa" bort en solig dag på Mariebad, men vi bestämde redan i går att vi skulle åka så därför blev det så ialla fall. Jag kände också att Joel behövde lite paus från sin älskade Johannes. De ses på föris, i skolan, på eftis och sen ska de leka hela kvällarna och helgerna och helst också sova över hos varandra. Och leker de inte med varandra så ringer de till varandra. Precis som gamla gifta par så gnäller de på varandra och blir lite osams och tjafsar om vad de ska göra så man blir trött att höra på dem.

Efter ett par timmar på Mariebad fick jag äntligen bilen fixad som jag kört runt med utan vare sig blinkers eller vindrutetorkare i ett par månader. Det visade sig att jag också kört runt utan olja i motorn. Åkte till Esso, handlade olja och spolarvätska som också varit slut hur länge som helst. Men jag har resonerat som så att eftersom jag inte har haft någon ordentlig vindrutetorkare på passagerarsidan är det onödigt med spolarvätska. Rutan är lika skitig ändå. Typ.

Nöjd och glad, med viftande sprillans vindrutetorkare, ren ruta, olja i tanken och funktionell högersvängsblinkers tutade vi hem till Skrakis. Svidade om lite hastigt och drog på mässa. När jag går på mässa brukar jag lite sådär visslandes spela dum då jag går förbi inträdet. Jag vet inte vad jag låtsas om riktigt, jag bara vill inte betala. Sen får de tro vad de vill - att jag inte fattar att man ska betala, eller att jag inte ser dem. Hursomhelst så är det aldrig någon som säger nånting och jag går på mässa gratis! Mässa brukar inte vara någon höjdare, men vi sysselsatte oss litegrann ialla fall. Vi gissade vikten på en stor fisk, vi gissade hur många ålandstidningar det fanns i en brevlåda, vi fixade gratis prenumerering på tidningen i tre veckor, vi gick runt och plockade godis från alla utställare och hamnade sist i IFK-båset och körde två matcher "bordsfotbollsspel" mot två IKF-are. När vi förlorat båda matcher gick vi hem med varsin film vi fått gratis från Ålandstidningen.

Jag hoppas verrrkligen det regnar när jag kör till jobbet imorrn bitti...

Filmtips.

Alpha dog.  Se den filmen, för tusan! Inte bara för att Justin Timberlake är med i den (han är inte bara snygg och sjunger bra, han är en duktig skådis också!) utan för att den är underbar och hemsk på samma gång.

Läsnatt.

Inatt har jag legat och huttrat på ett gymnastikgolv. Det var "Läsnatt" i Joels skola och en herrans massa ungar med föräldrar hade samlats för att bland annat höra Neppe Pettersson berätta roliga och spännande berättelser, för att få se IFK killarna och prata böcker med dem, att se volleytjejerna samt att läsa, läsa. Jag var väldigt trött på fredageftermiddagen och gjorde mitt bästa för att dela Joels entusiasm inför evenemanget. Helst av allt hade jag stannat hemma och slappat och kollat på Let´s dance.

Nå, vi släpade oss iväg vid 18.30 snåret och bäddade åt oss i gymnastiksalen bredvid Johannes och hans pappa. Sedan var det dags för sagostund. Neppe var en fantastisk sagoberätterska! Vi skrattade så tårarna rann och barnen levde sig så in i hennes berättelser att de helt spontant "ramsade" och sjöng med i hennes sagor. När Neppe fått stående ovationer drog vi oss till matsalen för kvällste och mackor och sedan var det dags att söka upp IFK-killarna i biblioteket. Inte mig emot! Joel sprang runt och jagade autografer och jag funderade på att be att få Paulus Arajuuris autograf skrivet på ena skinkan, men kom på att det kanske inte var så lämpligt i just det sammanhanget. När Joel samlat autografer av alla var det dags att krypa till kojs. Klockan 22 släcktes alla lampor och då fick vi ligga och läsa i skenet våra ficklampor. Mja... alla läste väl inte så flitigt kanske, men jag försökte åtminstone. Jag håller för tillfället på att läsa en bok som handlar om att skriva. Romandrömmarna lever fortfarande.
Till slut somnade jag där på madrassen och vaknade stel och frusen imorse. Vi hade bråttom hem för Seidi väntade på oss. Hon hade haft lite sällskap av "Moffa" på kvällen, men sovit ensam under natten - trodde vi. När vi klampade uppför trapporna på Skrakis vid halv 9 snåret, stötte vi på en yrvaken Moffa och en glad hund vid dörren. Han hade somnat på soffan. Tur det så fick Seidi sällis.

Joel och Moffa gick ut med Seidi och jag fixade frukost.
Moffa gjorde stora ögon då jag serverade stekt bacon och ägg på bordet. Det var han inte van vid tydligen. 
"Vad mager du har blivit" sa han sen.
"Man blir det av sån här frukost" sa jag och högg in.

Pattmangla.

Eftersom jag ändå skriver om precis allting här på bloggen kan jag lika gärna berätta att jag var till tant doktorn och visade upp mina pattar idag. Den ena har betett sig så konstigt - känts stum, hård och knölig. Det gjorde nästan ont att pressa in den i träningsbh:n igår.
Nåväl, innan doktorn ens klumade på melonerna så förklarade hon att bröstcancer var ytterst ovanligt i min ålder och att även större delen av de äldre kvinnor som kommer in och är oroliga över bröstförändringar har svullna körtlar eller något annat lindrigt.
Efter undersökningen ville hon ändå skicka mig på mammografi för säkerhets skull, för någon slags "kaka" kunde hon känna. Jag vet ju att hela min släkt är fulla av elaka cancergener, så lite orolig blir jag ju. Men doktorn påstod att hon remitterade mig mest för min egen skull, så att min oro skulle stillas. Så då kanske jag inte behöver vara orolig...

Ja, uppföljning sker om några veckor, då jag låtit mina bröst bekanta sig med "patt-mangeln" som SajmonK kallade den.


Träning.

Igår gjorde jag premiärbesök på Avancia. Oj, vad härligt det var att träna igen! Jag log som ett fån vid uppvärmningen och fick en skön sinneskänsla då jag kände svetten tränga fram i pannan när vi körde ett långt, hårt set med knäböj.
Idag har jag träningsvärk och jag hade tänkt bota det med mer träning imorrn. Tyvärr verkar det som om jag måste skjuta upp den eftersom saker och ting inte funkar så smidigt här hemma för tillfället... (läs bloggen nedan...).

Torka tar tid.

Joel satt just på toan och hyperventilerade:
"Mammaaaaa! Hjäääälp meeeej! Bara för den här gångeeeeen!"
Jag har slagit av öronen. Jag var just där och förklarade att när man snart är åtta år ska man torka sig i arslet själv. Han ville inte lyssna utan hulkade fram att han inte fick bort allt och att "det slösar på tid" när han ska sitta och torka sig själv.
Jag tror jag smäller av alltså! Ska man tänka på tid när man är sju år?! Ska man vara så stressad som sjuåring att man inte ens hinner torka sig i arslet ordentligt?

Jag vände på klacken och satte mig vid datorn och vägrade svara. En bra stund satt han där och vrålade och muttrade för sig själv hur dum mamma han har. Han får tycka som han vill, jag torkar inga barnrumpor mera och jag känner att det börjar bli dags för hårda tag här hemma igen. Jag har skrutit om hur fin period Joel har nu och hur "lätt" han är, men en förändring nalkas - det känner jag. Det är protester och tårar vid läxläsningen och det är gnäll när han ska sova. Nu blir det hårda bud framöver.

Nu har han torkat sig och sitter vid teven. Aha, det var dit han hade så bråttom... dags för strängare teveregler...?

Skoldans.

Någon hade kört på ett rådjur vid Kantarellen imorse. Det var så sorgligt. Det stackars djuret låg där i diket med huvudet högt och tittade sig omkring precis som om det bara lagt sig ner för att kolla på bilarna som susade förbi.
När jag åkte förbi samma ställe i eftermiddags var det bara en grop kvar där djuret legat. En blodig grop.

Annars idag...
Jag har förberett mig för Let´s Dance genom att dansa med våra sju-åttaåringar under ledning av två instruktörer från Ålands ungdomsförbund. De kommer regelbundet till skolan och lär eleverna bugga. Nu har inte jag varit med på två gånger och ungarna har gått om mig vad gäller buggkunskaper. Jag har svårt att bara trampa ett-två-tre-fyr i takt och min danspartner "Lilla A" i tvåan slet och drog i mig för att föra mig på rätt i dansen. Han kunde många turer också och knyckte till och skuffade runt mig i en snurr lite då och då. Eftersom jag är ca 1 meter längre än honom var det lite svårt att huka sig under hans lilla arm och samtidigt trampa ett-två-tre-fyr, så istället vända jag liksom bara på klacken för att smidigt komma runt och samtidigt under hans arm. Genast var instruktörerna där:
"Ap, ap! Trampa: ett-två-tre-fyr"
Jag fortsatte trampa och lilla A fick lära mig fler turer. När låten närmade sig sitt slut var det dags för la grande finale. Lilla A vred sina armar runt mig så han liksom höll om mig bakifrån. Sen gick han ner på knä och drog ner mig i sin famn. 
Vilken kille! Det skall mycket till för en liten tvåa att dels föra en stor och klumpig "dam" (som t o m trampade på hans lilla tå en gång) och sen göra det med ett fantastiskt självförtroende och en storslagen final. Och jag har väl insett att det där med Let´s dance kanske jag ska överlåta till sådana som Laila Bagge istället.

Fredagsfräck.

Det händer inte speciellt ofta att jag skrattar så jag ligger dubbelvikt och kippar efter luft, men det gjorde jag FLERA gånger i fredags!
Jag, Janina och Emmeli började skratta på Park över en varsin kryddoxe. Vi skrattade oss vidare genom efterrätten (glass för Janina, pannacotta för mig och Emmeli). Efter att vi suttit och räknat på dricksen med våra mobiltelefoner och till sist lyckats betala notan gick vi in till baren på Park och lyssnade på liveband och skrattade inte särkskilt mycket alls. Vi satt uppradade på en bänk med varsin dricka i handen och tittade på folk och försökte undvika blicken av en rödögd karl med stentvättade jeans och fnasiga fylleläppar som hela tiden försökte få kontakt genom att lite käckt utropa "schkåål schejjer!"
"Vi går" sa Janina. "Det här känns som fjortisdisko och vi sitter här med våra smurfläskar och väntar på att bli uppbjudna."
Vi gick till Indigo istället. Där drack vi Mojitos så vi kunde ha skitit grönt om vi velat. Vi stötte på mer eller mindre bekanta personer och det var någonstans här jag fann mig asgarvandes med huvudet mellan benen (på mig själv) efter att ha gjort ett uselt försök att dra en fredagsfräckis.

Och så var det söndag. Och jag trivs med tillvaron.