Nu är det jul igen

Nu är julen här. När man tänker på julen ska ett milt och rofyllt leende sprida sig över ansiktet, man ska bli varm i kroppen och tänka på gemenskap och glädje, man ska helst ha en stickad kofta med renar och så bör det dofta pepparkaka och stearin i varje hus. Man strosar runt på stan med en julklappslista, ler mot människorna man möter och hälsar "God Jul!".  Ute ska det singla ner stora flingor som lägger sig på träd och mark och frosten ska gnistra på fönsterrutorna.
På själva julaftonen ska man ska omge sig med sina nära och kära, se på Kalle Anka, äta gott och vänta på tomten. Man ska sedan somna gott i sin säng och tänka på hur underbart allting är och vakna upp dagen efter och bara lääängta till nästa jul.
Låter det inte mysigt? Såhär går det inte till i vanliga familjer, bara om man bor i Bullerbyn eller heter Madicken.

Såhär ser en vanlig jul ut i många andra familjer:

Aaahh, det är snart jul! Ett skräckslaget utseende pryder många ansikten, man får en isande känsla av panik i hela kroppen och tänker på om farbror Nisse kommer att supa sig full och förstöra friden ännu en jul. I hemmet är det kaos, hur ska man hinna reda upp den värsta skiten i tid? Man drar sig för att åka in till stan, det är fullsmockat i varenda jäkla affär där man jäktar runt för att köpa några sistaminutenklappar. Man trängs med folk och muttrar ett besvärat "ursäkta" när man råkar stöta till någon med armbågen. Ute är det milt väder, snöar ena dagen, töar den andra. Och är det frost får man ha bilen på tomgång och skrapa rutor tills fingrarna stelnat.
Och var ska man vara på julafton? Några hela familjer finns inte längre... ska man åka till mamma eller pappa? Vems "tur" är det att ha barnet i år? Och vem ska man hyra som Tomte? Det jäktas med julmaten, kanske hinner man se Kalle Anka. Fast, det kvittar... man vet ju ändå att Pluto kommer att riva hela granen för Musse, Hacke Hackspett upprepar sitt "arapappa pappa padia" och Ferdinands morsa blir lika förolämpad varje år då hon får höra att hon är en förstående mor, trots att hon bara är en ko. När kvällen lider mot sitt slut, är man lika slut själv, tar ett glas vin och tänker "puh, tur att det är ett helt år kvar till nästa jul".



Kommentarer:
Postat av: Mamma

Jamen, julen ÄR rolig!! Det tycker jag fast jag är så gammal och sitter hemma i mitt hus och väntar på De vise männen!!

2005-12-23 @ 09:13:34

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback