Jarmo

Gårdagens utbildning med barristan Jarmo var överraskande intressant. Det är ju alltid kul att lyssna på folk som vet vad de snackar om och Jarmo visste en heeel del om kaffe kan jag säga. Han var ingen vanlig finne, Jarmo. Nej, han var stilig och välklädd, hade litet bockskägg och talade utmärkt engelska. Han var trevlig och rolig och inte alls sådär barsk och stel som finnar tenderar att vara.

Han visade familjen espresso; lillebror mocciato och storebror café americano. Han berättade om kaffebönorna arabica och robusta, och uttalade det sådär härligt finskt med hårda konsonanter och långa "rrr". Han visade hur man ångar ett perfekt mjölkskum till en cappuccino. Han liksom "tappade" med fingrarna på mjölkkannan och sa: "It´s supposed to be 65 degrees." Sen stängde han av ångan när det var 65 grader. Jo, vi kontrollerade med termometern och nålen stannade på prick 65. När han sen hällde på skummet så gjorde han ett hjärta, sen gjorde han en blomma på nästa cappuccino. Jag frågade om han inte kunde göra ett marijuanablad.

Sen var det vår tur att visa Jarmo våra kunskaper. Vi fick alla göra två cappuccino, som skulle vara likadana, alltså med lika mycket mjölkskum på toppen. Det var svårt, men Jarmo sa att "everyone passed the test" även om jag låg lite på gränsen, då jag efter två försök inte lyckades få skummet perfekt.



Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback