Berglunds skrot.

Plötsligt händer det. Man kommer oskyldigt körandes på Österleden. På håll får man syn på rosa, gula, lila föremål vid skateparken. Ett skränande ljud stiger vartefter man kommer närmare. Kan det vara...? Helvete också. Berglunds skrangliga tivoli är tillbaks i stan.
Nu vet man att Österleden bör undvikas i största möjliga mån under en veckas tid. Har man ungen med sig i bilen och passerar vet man hur det slutar. Endera dagen står man där och ser sig själv betala hutlösa priser för att ungen ska få åka någon av de livsfarliga attraktionerna.

Detta år är inget undantag. Jag visste att jag skulle bli tvungen att åka dit. Traska in med parvel vid handen och nästan svimma då ljudvolymen slår emot en som en vägg. Blicka ut över attraktionsutbudet som ser likadant ut år efter år. Det ger en Villa villekllakänsla på något sätt. Men istället för målningar av Pippi är det någon som på ett mycket dåligt sätt försökt porträttera Angelina Jolie som Lara Croft och Uma Thurman med svärdet i Kill Bill.

Sen står jag där och irriterar mig på de sjukt otrevliga karlarna som sköter de gnisslande och hackande åkattraktionerna. De bevärdigar en ens inte med en blick när man står där med sin förväntansfulla unge vid handen som darrigt räcker fram den rosa, svindyra papperslappen som berättigar till en tur. Att de inte säger tack eller varsågod vid lappbytet kan jag förstå, de talar knappast svenska. Men ett leende. En nick. Är det för mycket begärt?

Sedan spänns ungen fast i karusellen, bilen, bergochdalbanan med i bästa fall en rostig järnbom och i värsta fall ett murket snöre. Någon trasig vagn som står ställd bredvid attraktionen vittnar om att man får vara glad om just den vagnen din lille avkomma sitter i håller ihop. Idag t ex kroknade tornen i hoppslottet. Biljettkillen var ursinnig "Ungarna hoppar alla på samma ställe, det går inte!" Inte förrän en mamma drog ut sin pojke, som istället sjunkit ner i det som borde studsa och nära på kvävts insåg han att det kanske berodde på själva slottet. Att det var för lite luft. En annan gång gick en av de där järngrejerna som det slår gnistor om i radiobilarna av. Det var ju bara tur att den inte ramlade i skallen på någon oskyldig chaufför.

Nej, gott folk. Vill ni gå på tivoli, spara pengarna och kör en heldag på Grönan. Ett åkpass som du kan använda en hel dag kostar väl lika mycket som tio biljetter på Berglunds tiv... förlåt Berglunds skrot.

Kommentarer:
Postat av: Linda

289 kronor kostade ett åkband. Och du hade lagt ut 30 €, va? Så jo. Din matematik stämmer ganska bra där.

2010-06-22 @ 18:45:18
Postat av: Tessa

TRETTI EURO?! Åkte du en massa själv å elläh?


Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback